Parcul Liniei - inaugurarea și cum va arăta în final

 Zona Militari-Iuliu Maniu are foarte puține parcuri, chiar și în comparație cu alte zone ale Bucureștiului, iar asta în condițiile în care Bucureștiul are semnificativ mai puține spații verzi decât alte capitale europene.

Din nefericire, intensitatea construirii este foarte mare, iar în Militari sunt foarte puține locuri rămase pentru construirea de parcuri. Un spațiu identificat este Strada Liniei, de fapt un maidan insalubru din jurul unei foste linii de cale ferată, dezafectată cu decenii în urmă. Primăria a planificat construirea în acest areal a unui parc liniar care se va întinde de la AFI Cotroceni la Valea Cascadelor, paralel cu Bd. Iuliu Maniu pe o mare parte din lungimea acestuia. Lung de 4,2km, parcul va avea pe alocuri o lățime de doar câțiva metri și va fi întrerupt de mai multe artere rutiere. Chiar și așa, spațiul creat va deservi ca loc de relaxare și activități în aer liber pentru zeci de mii de bucureșteni care, în lipsa acestuia, trebuie să parcurgă kilometri până la cel mai apropiat parc.


Foto: Nicu Ilie


Construcția Parcului Liniei este programată în trei etape. Primul segment amenajat, deschis la 1 iunie 2023 este în zona fostei fabrici Lujerul, între Cora și mall-ul Plaza Romania. Aici exista deja un mic părculeț, care a fost extins de peste 10 ori prin amenajarea fostei linii CFR și desființarea unei șosele de legătură. Faza a doua va însemna extinderea acestei zone către AFI Cotroceni, limita estică a parcului fiind strada Doina Cornea. În faza a treia (și, posibil, a patra) parcul va fi extins spre vest, de la Lujerului la Valea Lungă, apoi la Valea Călugărească. În final, parcul se va întinde, practic, între stațiile de metrou Politehnică și Păcii, de la APACA la Dedeman.

Conform Primăriei Sectorului 6, care nu oferă un termen exact pentru finalizarea lucrărilor, construcția parcului se va efectua într-un ritm susținut, iar segmentele vor fi date în folosință pe măsură ce sunt gata. Pentru cele trei segmente, cifrele planificate sunt:


Foto: Oana Șerban

Foto: Claudiu Nicoară
Foto: Miguel Sancha


FAZA I:

  • - 45.000 mp, ceea ce reprezintă primul tronson din cele 3 câte va avea parcul. Suprafața este amenajată între Plaza Mall România și Cora Lujerului și a fost gândită ca o zonă de promenadă.
  • - Pistă de biciclete pe o lungime de 1,1 km;
  • - Două terenuri de baschet construite la standardele Federației Intrenaționale de -Baschet, cu gradene pentru spectatori;
  • - Cel mare mare skatepark din sector;
  • - Fântână drydeck;
  • - Loc de joacă generos, de aproape 2.000 mp, dotat cu echipamente pentru copii cu vârste între 1 și 14 ani. Acestea sunt amenajate pe trei grupe de vârstă: 1-5 ani, 3-8 ani, 4-14 ani. Aici întâlnim leagăne inclusiv pentru „mama și copilul”, trasee sportive, toate construite din lemn și funie. Întreaga suprafață este prevăzută cu covor elastic din cauciuc.
  • - 18 fotolii tip puf și 10 hamace amplasate în diverse zone
  • - 104 bănci, 53 de coșuri de gunoi, cinci cișmele cu apă potabilă.
  • - deck de lemn dispus pe o suprafață de 1.850 mp ce încadrează peisagistic fosta cale ferată
  • - 1.807 arbori și arbuști plantați, 3.022 flori.

FAZA II

Faza II este cuprinsă între Gara Cotroceni și Bd. Doina Cornea, întregul teren de 16.110 mp fiind deja curățat. Lucrările de amenajare au început imediat după finalizarea Fazei I.

Vor fi amenajate:

  • pistă de biciclete cu o lungime de 585 metri, ce o va continua pe cea de la Faza 1
  • pistă de pumptrack
  • fântână drydeck
  • loc de joacă
  • zonă specială pentru activități sportive în aer liber: bare pentru tracțiuni, bare cu inele, scări de cățărare, perete de cățărare cu frânghie, obstacole în serie.
  • rastel de biciclete, pergole, hamace, dar și cinci foișoare smart, dotate cu wi-fi, unde se va putea lucra în aer liber.

Pe o suprafață de 5.000 mp, denumită Liniei 2 bis, vor fi amenajate doar alei încadrate de spațiu verde.

FAZA III 

între Lujerului și Valea Cascadelor. Este cea mai mare – 80.000 mp – și va închide, practic, Parcul Liniei.

În acest segment, lucrările vor începe anul viitor, dacă CFR rezolvă problemele de proprietate a unei linii ferate deținute de un privat. Primăria Sectorului 6 a finalizat studiul de fezabilitate și va scoate anul acesta la licitație procedura de proiectare și execuție.

Foto: Imaginile sunt preview-uri ale contribuțiilor Google Guides. Pentru rezoluția maximă, accesați locația în Google Maps.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Hărți specializate din Sectorul 6

Grădinițe de stat din sectorul 6

Wansait

Piața Sudului

Romania – Informatii locale

Graficante.ro